Ja of nee vaccineren?

Español
Ja of nee vaccineren?

In de media kon iedereen informatie lezen of horen over de vaccin tegen Covid-19 die een efectiviteit van 95% heeft. Veel mensen vragen zich af of het wel of niet een goed idee is om het in te nemen.

Het Coronavirus heeft wereldwijd een dramatiche impact gehad, meer dan 1,7 miljoen mensen zijn al omgekomen.

 

Op het moment dat het Coronavirus het hoogste sterftecijfer bereikte, doodde dit nieuwe virus bijna twee keer zoveel mensen die aan kanker sterven.

Erger nog, het Coronavirus heeft een morbiditeit dan de meeste chronische ziekten.

Dit betekent dat als een patiënt die aan een andere chronische ziekte lijdt, besmet raakt met het Coronavirus, dit zijn toestand erger en gevaarlijker maakt.

Sommigen zeggen dat slechts 1% van degenen die besmet raken met het Coronavirus, overlijdt. Dit betekent dat de overige 99% het zou overleven; Deze informatie kan correct zijn, maar weerspiegelt niet de werkelijkheid.

Voor elke 1% (1 op 100) die overlijdt aan het Coronavirus:
 

• 19% ligt in het ziekenhuis

• 18% heeft de rest van zijn leven schade aan het hart

• 10% krijgt blijvende schade aan de longen

• 2% ondervindt neurologische schade die leidt tot chronische lichamelijke zwakte en verlies van coördinatie

• 2% zal neurologische schade ervaren die zou resulteren in verlies van cognitieve functies.

 

Er is ook vastgesteld dat degenen die besmet raken met het Coronavirus, aan verschillende aandoeningen kunnen lijden, zoals impotentie.

Rekening houdend met het feit dat deze informatie interessant is om iets meer te weten over het vaccin tegen Coronavirus.

In de Verenigde Staten en Europa ondergaat elk geneesmiddel of vaccin een zeer rigide en streng controleproces. In feite zelfs een snel proces, zoals dat van het vaccin tegen het Coronavirus; het kostte vele maanden, werkzaamheid en veiligheidstests bij duizenden mensen (meer dan 30.000) voordat het werd goedgekeurd.

Het vaccin tegen Coronavirus is gebaseerd op een nieuwe wetenschap, waarbij de genetische code van het virus wordt gekopieerd en een vergelijkbaar eiwit synthetisch wordt gemaakt. Een klein deel van de genetische code van het Coronavirus, in de vorm van een eiwit, wordt in het lichaam geïnjecteerd.

 

Op het moment dat het eiwit dat is gekopieerd van de genetische code wordt geïnjecteerd, gelooft het lichaam dat ditzelfde eiwit het virus is en activeert het onmiddellijk een immuunsysteem en begint het antilichamen te genereren die vechten tegen wat het denkt dat het virus is. . Het lichaam maakt voldoende antistoffen aan voor het geval de persoon later besmet raakt met het echte virus, de persoon zal genoeg hebben om tegen het virus te vechten en om deze reden worden ze niet ziek.

 

Normaal gesproken krijgt u, om het lichaam een nog sterkere immuniteit te geven, twee doses van de vaccininjectie. Een eerste dosis en na 21 dagen de tweede om de effectiviteit te vergroten waardoor het lichaam beter kan reageren op de virus.

Het vaccin begint effect te krijgen wanneer het wordt geïnjecteerd, maar bereikt zijn maximale effectiviteit 7 dagen na de tweede dosis.

 

De meeste bijwerkingen zijn mild en kunnen een dag aanhouden; Om te begrijpen wat de bijwerkingen zijn, is het goed om te weten wat er in het lichaam gebeurt als een virus (elk virus, zelfs het virus dat de buikgriep veroorzaakt) het systeem binnendringt.

 

Normaal gesproken hebben alle mensen bacteriën en virussen in het lichaam; op het moment dat de hoeveelheid veel groter is, begint het lichaam actie te ondernemen. Ons lichaam stuurt via immuuncellen een bataljon chemicaliën (cytokines) naar ons bloed die ons immuunsysteem stimuleren om virussen aan te vallen.

 

Cytokinen veroorzaken ontstekingen, waardoor het lichaam zelf op zijn natuurlijke manier zichzelf kan genezen. Deze ontsteking veroorzaakt de symptomen waardoor we ons slecht of zwak voelen; Enkele voorbeelden zijn hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, botpijn en pijn in het lichaam in het algemeen. Een persoon kan verschillende van deze symptomen herkennen op het moment dat hij een griep of zelfs buikgriep heeft, ook daar begint het lichaam te reageren.

 

Elk symptoom is een reactie van het lichaam met als doel het virus kwijt te raken; als we bijvoorbeeld koorts hebben, stijgt het lichaam in temperatuur om het virus te doden; als we hoesten, als we niezen of gewoon als we slijm hebben, verwijdert het het virus dat via onze mond of neus is binnengekomen. Braken of diarree is de manier waarop ons lichaam het virus uit ons spijsverteringsstelsel verwijdert.

 

Normaal gesproken duurt het 5 tot 6 dagen voordat een persoon die met het virus is geïnfecteerd symptomen heeft, maar het kan tot 14 dagen duren voordat ze beginnen te verschijnen en ze kunnen mild of zwaar zijn. Een persoon met een gezond immuunsysteem, als het lichaam sterk genoeg is om antilichamen aan te maken wanneer het Coronavirus het aanvalt. Voor anderen, zoals mensen met chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, longaandoeningen, bloedaandoeningen, bloeddruk, diabetes, overgewicht of kanker, kan het Coronavirus erg gevaarlijk zijn. Op dezelfde manier geldt het ook voor degenen van wie het immuunsysteem niet zo goed werkt, hiv-patiënten of dialysepatiënten.

 

Daarom wordt deze specifieke groep, gecombineerd met volwassenen ouder dan 60 jaar (maar zeker degenen ouder dan 85 jaar) aangeraden om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren; aangezien de meeste van degenen die stierven aan het Coronavirus onder deze categorie vallen.

 

Door de manier waarop het vaccin wordt gemaakt, moet het erg koud worden bewaard, waardoor het uitdagender wordt om het af te geven. Niet alleen omdat u speciale apparatuur nodig heeft die duur is, maar u heeft ook personeel nodig dat weet hoe u met verkoudheidsmiddelen moet werken. De tijd waarin het vaccin goed is, is erg kort en daarom is een zorgvuldige coördinatie erg belangrijk.

MRNA.jpg

Volgens deskundigen is de pandemie voorbij zodra 70-80% van de bevolking de antilichamen tegen het Coronavirus heeft (groepsimmuniteit); dit kan zijn omdat ze het virus via besmetting hebben gehad of gevaccineerd zijn. Hierdoor is het virus niet bij genoeg mensen aanwezig om zich te blijven verspreiden en mensen te blijven besmetten, waarbij samengevat zou kunnen worden dat er een einde komt aan het virus.

Er zijn verschillende manieren genoemd waarop je die mensen kunt identificeren die al antilichamen hebben (of ze het virus of het vaccin al hebben gehad). Er wordt gesproken over een paspoort, een kaart of een klein boekje (vergelijkbaar met een geel/oranje boekje dat vele jaren geleden nodig was om naar verschillende landen over de hele wereld te kunnen reizen); dit zal het mogelijk maken om de huidige gezondheidstoestand van elke persoon te kennen.

Er zijn verschillende strategieën van wie het eerst het vaccin krijgt; in België bijvoorbeeld, zullen ze beginnen met de bewoners, het personeel van het gezondheidscentrum en het ziekenhuis. De algemene gedachte is dat ze eerst zullen beginnen met de groep die in de openbare gezondheidszorg werkt (artsen, verpleegkundigen, assistenten, enz.). De tweede groep is de risicogroep, met inbegrip van bejaarden en geriatrie, gevorderden of mensen die een chronisch probleem hebben met hun gezondheid.

In verschillende landen wordt gedacht aan de volgende groep, die van essentieel belang is voor de industrie van elk land; voor landen die bijvoorbeeld van het toerisme leven, zou de hele toeristische sector die contact heeft met bezoekers en toeristen de volgende groep zijn die gevaccineerd moet worden.

Een ietwat controversiële maar toch interessante theorie is dat degenen die het meest onverantwoordelijk zijn eerst gevaccineerd moeten worden. Volgens de theorie is er een groep die niet voor zichzelf zorgt, die zich niet aan de regels houdt om besmetting te voorkomen. Zij vertegenwoordigen 20% van de bevolking, maar zijn verantwoordelijk voor 80% van de infecties.

Als deze groep eerst gevaccineerd zou worden, zouden de infecties met 80% kunnen dalen. Het zou natuurlijk moeilijk zijn om deze groep te laten vaccineren, want net zoals ze zich niet houden aan de regels die zijn vastgesteld om besmetting te voorkomen, zouden ze niet geïnteresseerd zijn, veel minder bezorgd zijn over het verkrijgen van het vaccin.

De hamvraag zou zijn, als u aan de beurt bent om het vaccin te laten vaccineren, of het een goed idee zou zijn om het niet toe te passen, het antwoord is heel eenvoudig; als u onder een van de belangrijke groepen valt, zou het een goed idee zijn om u zo snel mogelijk te laten vaccineren. Als u niet onder deze groep valt, maar gezien het feit dat als u zich laat vaccineren, u de mogelijkheid zou hebben om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt, om te voorkomen dat u uw dierbaren besmet, maar het zal ook uw gemeenschap en de economie helpen.